tiistai 27. toukokuuta 2014


OCD-aivot 


 Vaikuttaa siltä, että rocd:ta sairastavalla on yleisesti paljon ongelmia  hyväksymisen ja tietoisen läsnäolon kanssa – ja kuinka käyttää sitä niin, ettei samaistu ajatuksiin. Iso osa on sen ymmärtäminen, miksi ei pitäisi samaistua ajatuksiin. Kun todella tiedostat tämän, uskon että voit aloittaa parantumisesi.
On ainakin 2 tai 3 tapaa jakaa aivot. Jotkut ovat ehkä psykologian tunnilla tulleet tutuksi termien "liskoaivot" ja "nisäkäsaivot" kanssa. Selkeämpi selitys voisi olla, että toista osaa aivoista voit hallita ja toista et voi hallita.
Sinä et voi kontrolloida sitä osaa aivoistasi, jotka ovat TUNNEAIVOT ja LISKOAIVOT . Sinä taas voit kontrolloida AJATTELU-osaa aivostasi, opettaen sille miten reagoida tunne- ja liskoaivoihin. Ja niinkuin kaikki oppi vie tämä myös oman aikansa.
ROCD:ssa suurin osa tapahtuu aivojen osissa, joita EMME VOI KONTROLLOIDA. Eli yritys käyttää ajatteluaivojamme selivttää tämän "kuritonta" osaa aivoistamme ei tule onnistumaan. Ne- tunne- ja liskoaivot eivät vastaa logiikkaan kovinkaa hyvin. Suurimman osan ajasta et ole ole edes tietoinen, että ne ovat olemassa. Eli yrittää sulkea joku, jota et edes näe, kuule tai ymmärrä mitä yrität selittää on totaalista ajanhukkaa. Oikeastaan se vain pahentaa tilannettasi. 
Sinun lisko- ja nisäkäsaivosi suurimmassa osassa tapauksissa ohittavat ajatteluaivosi. Jos tämä ei olisi totta, sitten voisit lopettaa ahdistuksesi nappia painamalla. Mutta et voi. Ainoa asia mitä voit tehdä on vähentää vastaustasi näihin ärsykkeisiin ja ajan mittaan tämä kouluttaa muita aivojen osiasi.
Tämä voi olla hiema vaikea ymmärtää, mutta tässä hyvä esimerkki siitä mitä tarkoitan:
Kolmen eri aivojenosien dialogi:
Liskoaivot – “ Minun on parasta olla varuillani. Täällä on joku pahasti vialla. Miksi koen ahdistusta? Minun täytyy paeta, tämä tuntuu epämukavalta. Vatsaani sattuu. Paras laukaista hälytin"  Lähettää viestin tunneavioille 
Tunneaivot – ”Miksi en tunne mitään (rakkautta)? Mistä tuo ahdistus tulee?" - lähettää viestin ajatteluaivoille.
Ajatteluaivot – ” Hmm, parisuhteessani täytyy olla joku vika, koska en tunne rakkautta tai rakastumista.  - Lähettää viestin liskoaivoille 
Huomaatko tämän noidankehän? Kaikkein paras tietoisen läsnäolon vastaus tähän olisi:
Ajatteluaivot - ” Tämä on kokemukseni tällä hetkellä. Se vain on.”- Lähettää viestin liskoaivoille.
Tämä viimeisin vastaus ei vaadi minkäänlaista ylianalysointia ( joka ruokkii lisko- ja nisäkäsaivoja) vakuuttelua tai ymmärrystä. Käytännössä tarkoitus on saada se osa aivoistamme jota emme voi kontrolloida olemaan vähemmän ahdistunut ja hälyttää laukaisimen joka kerta. 
Hyvä uutinen on, että tämä toimii! Huono uutinen on, että tämä vie aikaa. Sinun täytyy mennä sama prosessi läpi useita kertoja, että voit alkaa nändä parannusta.
p.s. tässä hyvä linkki aiheesta englanniksi:
 http://copingskills4kids.net/Emotional_Coping_Brain.html

1 kommentti:

  1. Aivan mahtava blogi ja löysin tämän taas juuri oikeaan aikaan! Olen lukenut ocd:n ja myös rocd:n liittyviä blogeja jonkin verran ja huomaan että osaat kirjoittaa asiasta todella hyvin ja todenmukaisesti. Olen itse kärsinyt ajatuspainotteisesta pakko-oireisesta häiriöstä n. reilu neljä vuotta ja pakkoajatukseni vaihtuvat elämäntilanteen mukana. Tällä hetkellä ajatukset liittyvät parisuhteeseen, koska olen juuri aloittanut ensimmäisen kunnon suhteen. Ja kuinka hyvin kuvaatkaan postauksissasi sitä jatkuvaa epäilyä.. Ocd on diagnosoitu, terapia käynnissä ja silti mietin, enkö enää välitäkkään poikaystävästäni vai voisiko tämä olla rocd:sta tai ylipäätään ahdistuksesta johtuvaa. Tiedän vastauksen, mutta en ole kuitenkaan varma.. Niinpä niin.. Huippu blogi kuitenkin ja kuten olen miljoona kertaa itselleni luvannut "minähän en luovuta tai lopeta yrittämistä". Hyvää kesää sinulle!

    VastaaPoista