tiistai 14. lokakuuta 2014







"I can't shake it "

 - jokin ei vain tunnu oikealta

 

OCD:ssa on tyypillistä " jokin ei vain tunnu oikealta "- kokemukset.
Erilaisissa OCD-tyypeissä henkilöllä on tapana tehdä rituaaleja, niin että se tunne ettei jokin vain tunnu oikealta saisi hetken laantumaan. Näin on myös rOCD:ssa. 
Kuvittele - olet ehkä onnistunut voimaan paremmin, asiat ovat paremmin ja obsessoit vähemmän. Mutta kuitenkin sinulla on jatkuva tunne siitä, että jokin vain ei ole oikein. Et oikein pysty osoittamaan sormella sitä, mikä se oikeastaan on. Mutta se on läsnä. Mitä se tarkoittaa? Miten voin "korjata" tuon tunteen?
Niinkuin kaikissa tunteissa, ei ole mitään keinoa miten voisit muuttaa ne samantien. Kokemuksesi sillä hetkellä on juuri se mitä koet. Ei enempää, ei vähempää. Tällä tarkoitan sitä, että sinulla ei ole mitään syytä löytyy selitystä tälle tai mieltää se johonkin muuhun asiaan liittyväksi.
Kognitiivis-behavioristinen terapia opettaa meille, että voit muuttaa tunteitasi muuttamalla ajatustapojasi. Uskon, että tämä on osittain totta. Kuitenkin, on olemassa jotain asioita, joihin voit vaikuttaa, ja joitain, mihin et voi vaikuttaa. Kun tunnet kuumaa tai kylmää ei ole olemassa mitään tapaa muuttaa sitä muuttamalla ajattelutapaasi. Uskon, että tämä sama asia pätee "jokin ei vain tunnu oikealta"- kokemuksiin. Nämä ovat niin tyypillisiä OCD:lle, että on täysin turhaa ja väsyttävää yrittää muuttaa niitä. Sen sijaan meidän tulisi ennemminkin yrittää muuttaa sitä, mitä voimme. Esimerkiksi kehittää parempia tietoisen läsnäolon taitoja ja hyväksymistä. (Mindfullness)
Toine asia "jokin ei vain tunnu oikealta"- kokemuksissa on loistava tapa OCD-aivoillemme tuoda meidät takaisin samoihin vanhoihin märehtämistapoihimme. Se taas saa meidän OCD:n pahemmaksi ja hidastaa prosessiamme. Eli paras tapa on yksinkertaisesta ignoorata ne ja vastustaa kiusausta märehtiä lisää ja tehdä yksinkertaisesti jotain muuta.



1 kommentti:

  1. Hei! Kiitos tästä blogista. :) Itse sairastin ocd:ta lapsuudessa ja teini-iässä. Pääsin siitä kuitenkin eroon (tai niin luulin), kunnes nykyisessä avioliitossani ymmärsin, että se ilmenee nykyään rocd:n muodossa. Tämä blogi ja muu kirjallisuus on auttanut ymmärtämään asiaa. Ja pelkästään tieto siitä, että parisuhde-epävarmuus on peräisin ocd:sta, auttaa todella paljon. Pystyin teini-iässä ignooraamaan ocd:n käytännössä kokonaan pois, joten nyt, kun tiedostan tämän minulle uuden ilmenemismuodon, olen onnistunut käyttämään jälleen samaa taktiikkaa ja oireet ovat vähentyneet/laantuneet. :)

    VastaaPoista