lauantai 30. tammikuuta 2016

Yleisimmät kysymykset rOCD:ssa tuntuvat edelleen olevan "onko tämä todella rOCD tai "olenko enää rakastunut kumppaniini?" Yritän vastata näihin kysymyksiin parhaani mukaan.

·       Aloittaisin tämän sanomalla, että sinä olet se, joka tekee päätöksen. Se saattaa tuntua ristiriitaiselta, mutta lopulta kun olet punninnut kaikki "todisteet" ja neuvot muilta, se on kuitenkin sinun henkilökohtainen päätöksesi.
·       Kysymys "onko tämä todella rOCD?" on harhaanjohtava kysymys. Sinun pitäisi kysyä "onko tämä todella OCD:ta?". Tämä on suurin virhe,minkä ihmiset tekevät - eivät esitä oikeata kysymystä. Jos ymmärrät eron näiden kysymysten välillä ja kuinka se vaikuttaa paranemiseesi, olet hyvässä alussa.

·       Kysymys "onko tämä OCD?" on kysymys, johon pitäisi vastata ammattilainen, psykiatri tai terapeutti. Ymmärrän, että tämä joillekin teille, saattaa olla vaikeata ja pelottavaakin löytää tälläistä apua. Ehdotan, että opiskelet itsenäisesti kaiken OCD:sta, erityisesti sen obsessiivisesta osuudesta. Sen jälkeen sinulla on parempi ymmärrys asiasta. Sen kanssa sinulla on helpompi keskustella ammattilaisen kanssa. Vaikka moni terapeutti ja psykiatri Suomessa ei ymmärrä edelleenkään rOCD:ta, he voivat ymmärtää sen OCD:n kautta. Jos et tunnu löytävän Suomesta apua tai koet,että sinulle sanotaa, ettei kyse ole OCD:sta, ehdotan ottamaan yhteyttä esimerkiksi New Yorkin OCDONLINE-keskukseen. He pystyvät tekemään siellä arviointeja ja diagnooseja. Siellä on myös mahdolista saada terapiahoitoa Skypen välityksellä. Itse käyn terapeuttiharjoittelijalla Skypen välityksellä viikottain,koska minulla ei ole varaa muuhun. Maksan vajaa 50 euroa kerrasta (45min, 1x viikossa).  Suosittelen tätä jos osaat englantia ja jos pystyt kustantamaan tämän jotenkin.
·        http://www.ocdonline.com/               
·        Arviointeja ja diagnooseja tekee myös Dr. Derby http://rocd.net/rocd-assessment-and-treatment/                                                                 Jos et osaa englantia,mutta koet että tämä olisi sinulle hyödyllinen, voit ottaa minuun yhteyttä mahdollisesta tulkkina olemisesta.

·       Kysymys “olenko enää rakastunut kumppaniini?”on samaan aikaan vaikea ja helppo kysymys. Se on rakkauden paradoxi. Tämä on se kohta, missä rOCD-ihmiset käyttävät eniten aikaa. Me olemme moniulotteisia olentoja ja kokemus rakkaudesta on eri eri ihmisille. Ei ole olemassa oikeata vastausta.  Jotkut painottavat enemmän toista asiaa, toiset toista. Tässä on esimerkkejä tämän asian moniulotteisuudesta.  
·       Tunteet
·       Henkisyys
·       Psyykkinen/älyllinen
·       Fyysinen
Jos kärsit ahdistuksesta, masennuksesta ja OCD:sta, on ehkä epärealistista odottaa,että kohtaan kumppanisi kaikilla näillä neljällä tasolla. Jos yrität etsiä vastauksia tai näyttöä näistä eri tasoista, silloin kun sinun "vastaus koneesi" ei toimi kunnolla,niin luultavimmin jäät jumiin ajatuksiisi. Tarjoamalla todisteita ja vastatodisteita itsellesi. Paras ratkaisu on keskittyä ensimmäiseen osaan kysymysessä- OCD, ei se R-osuus (Relationship=parisuhde)
Se mitä teet, on lopulta tärkeämpää kun se minkä ajan käytät ajatteluun. 
Ota sellainen lähestymistapa ongelmanratkaisuusi. Mene leinkille, harjoita tietoista läsnäoloa, tee jotain hauskaa, puhu lääkärisi kanssa mahdollisesta lääkityksestä jne. Vaikka se on vaikeeta. Sitoudu positiiviseen muutokseen. "Fake it until you make it". Tämä on tärkein askel paranemisessasi.. Onnellisuus on lopulta sivutuote jollekin mitä teet. Ei jotain,mikä vain tapahtuu sinulle.  





 

2 kommenttia:

  1. Arvostettavaa ja hienoa että kirjoitat tästä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Toivon,että tämä saisi enemmän tietoisuutta terapeuttien ja psykiatrien kesken, etenkin.

    VastaaPoista